körbe-körbe

Amiről itt olvashatsz funkcionális edzés. Hogy Nekem ez mit jelent? Amitől jobb leszel, erősebb, gyorsabb, pontosabb, ruganyosabb, lazább. Nem cél hogy zsírt égess! Nem cél a szebb, izmosabb, kigyúrtabb, szálkásabb, izomzat elérése. Ezek mind csak történnek ezek csak a következmények és mellékhatások. A cél hogy a testünk működjön. Hogy élvezzük a mozgást, és ne fájjon semmink. Az, hogy közben komoly centik esnek le hasról / fenékről, vagy nem férsz bele a régi pólódba mert szétreped a hátadon, csak következmény! Edzés, Testmozgás kezdőknek és haladóknak. Intenzív köredzés, funkcionális training minden módon. Pár használható edzésterv, gyakorlat és módszer mindenkinek. Alapvetően egyszerű eszközökkel vagy saját testtel végezhető mozgásforma, mely szív - tüdő - izomzat terhelő.

Címkék

10kSwing (5) 15perc (5) 2012 (1) 20perc (7) 30perc (17) 40perc (9) 5-5-5 (1) 531 (6) 540 (1) 7perc (1) angie (2) Animus (1) annie (1) A CÉG (12) back squat (12) barbara (1) beteg (1) Brett Jones (1) chin-up (2) cindy (1) clean (11) crossfit (46) csoportos (28) dallas (6) dead lift (6) doboz ugrás (10) egyeb (1) egyéb (1) egyeni (8) egyéni (42) elemelés (3) elizabeth (1) evezés (1) fekvenyomás (12) fithy50 (3) fittaréna (1) fran (3) front squat (21) futás (1) gladiátor (1) haladó (34) hang clean (1) jerk (7) kettlebell (41) kezdő (20) killer (2) Klokov (1) köredzés (19) középhaladó (38) linda (1) manmaker (2) muscle up (1) OHS (6) open 14 (1) press (5) push press (6) ring dip (1) shoulder press (2) snatch (13) snatch pull (7) snatch test (4) tabata (3) teszt (25) vasárnap (8) verseny (2) Volkswagen (1) Címkefelhő

Első probálkozások kannával/haranggal

2011.02.08. 11:56 Opifex

Címkék: kettlebell kezdő egyéni

  Párszor már került edzőim javaslatára KettleBell (KB) a kezembe, de mostanában rendszeresen az alapoktól kezdtem vele foglalkozni. Észrevétlenül lett izomlázam a tegnapi lóbálás után (is) gyakorlatilag a hátam minden kisebb és nagyobb izmában, a derekamban meg még jó pár helyen.

  Mielőtt belevágnék abba hogy mit is csináltam az elmúlt napon, el kell mondjam, hogy volt szerencsém (szerencsétlenségem) tizensok évvel ezelőtt tudomást szerezni erről a "nagyszovjet" eszközről. Ekkor még aktívan űztem az alapsportomat, a karatét. Ez idő tájt versenyzőként a nemzetközi megmérettetéseken feltűnt hogy az oroszok/ukránok/FÁK sportolói milyen irgalmatlan erősek voltak - habár ránézésre nem rendelkeznek brutális bicepsszel meg óriás mell és hát izom tömegekkel - mennyivel stabilabbak, rendíthetetlenebbek voltak mint mi, illetve a nagy európai átlag.

  Ekkor tájt nálunk koxosan vagy anélkül de a normál szabad-súlyos és gépes konditermi edzés volt a megszokott erő növelő edzés. Mindenki a saját feje után, esetleg minimális edzői segédlettel edzett. Ha volt is edzőnk aki a konditeremben segédkezett, tanácsokat adott, az testépítő volt. Ebből következően ugyan azokat a gyakorlatokat végeztük mi karatékák - aki mondjuk 70 vagy 80kg-ban indultak harcolni - mint a testépítők.

A testépítők, ahogy nevük is mondja, azonban szép, jól definiált, tökéletes látszatú izomzatra törekednek. A testépítőnek a funkcionalitás sokadlagos cél. Nekünk ellenben meg az minden. Tehát teljesen más céljaink voltak, csak mi ezt nem láttuk át. Nekünk nem a látszat hanem az izmok által nyújtott teljesítmény a lényeg. A ruganyosság a pillanatnyi erő az állóképesség, és a gyors pontos ideg-izom kapcsolatok, a helyes beidegzés.

Nos ekkor hallottuk keleti szomszédainktól, hogy ők, "egy ilyen KettleBell nevő vasgolyót lóbálnak", és ettől erősek Nekik az erőnléti edzés erre a KB dologra alapul. Számomra akkor az egy misztikus valami volt, amiről itthon gyakorlatilag senki semmit nem tudott az ismeretségi körömben. Olyan aki ezt használta volna - főleg rendszeresen - esetleg ennek profi edzője lenne, meg több száz kilométeres körzetben se volt. /Ez a 90es évek/

  Ma már nem így van hazánkban is számtalan nagyon jól képzett edző és terem foglakozik ezzel a műfajjal. Ahol most is küzdősportot űzök, többen is jó eredményeket köszönhetnek ezen kiegészítő edzésnek. bővebben erről az egészről itt lehet olvasni: www.kettlebell.hu

Tegnapi sor:

  Szokásos evezéses stabilizálós cross-fit bemelegítés után sima elemelést KB hátra kitartást(swing alsó pozíciója) millitary press-t végeztem, mely során folyamatosan javították minden porcikám.

  Az edzés-t én egyenlőre 16kgos golyóbissal végeztem:

4kör:
- 10db goblet squat
- 10db dead lift
- 10db 8-as a KBel a lábak körül/között.

4 kör:
- 10 db 2 kezes swing
- 5-5 db jobbkezes - balkezes swing
- összesen 10 db de kezenként egyesével váltott swing

4 kör
1 kezes clean+overhead press 5-5 jobb-bal kéz.

Annak aki nem ismeri, lehet furán hangzik. De ez az egész nekem arról szól hogy a test minden izmát, leginkább a stabilizáló, központi izmokat dolgoztassuk. A törzs teljes egészét. hiszen a bell csak repked ha a törzs/csípő helyesen tart és mozog. Mivel én "előre görbülök" és elöl van a fejem is (ITs irodai meló) ez kimondottan hasznos sor volt, hiszen a háti szakaszt dolgoztatta meg igen keményen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korbe.blog.hu/api/trackback/id/tr282646509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása